Rontom-bontom kezdődik az iskola

2021.08.25

Nyár a végéhez közeledik, és gyermekeink lassan visszatérnek az iskolába

"De nehéz az iskola táska .... ", legfőképp a gyerekek gerincoszlopának.

A gyermekeknek meg kell tanulniuk megvédeni gerincük egészségét a fájdalommentes és egészséges felnőttkor érdekében.

Biztos sokan tudják, hogy a várandóság kezdeti szakaszában a gerinc és az idegrendszer az első szervek közé tartozik, és ahogy a gyermek fejlődik, a gerinc is fejlődik.

A gerinc elsődleges görbéi a magzat fejlődése során alakulnak ki. A szülés után, amikor a gyermek egyenesen tartja a fejét, alakulnak ki a másodlagos görbék. És ahogy a gyermekek nőnek, a gerincgörbék normális gerincé fejlődnek.

A normál gerinc erős és rugalmas. Mérete és alakja személyenként változó ,természetes görbülete van, amely lehetővé teszi, hogy járjunk, egyensúlyozzunk, üljünk és fordítani/csavarni tudjuk. Azonban sok olyan eset van, amikor a gyermek gerincének problémái lehetnek, akárcsak a test bármely más szervének.

A gerinc szerkezete

A gerinc fő része 24 csontból áll, amelyeket csigolyának neveznek, és amelyeket izmok, ízületek és szalagok tartanak össze a gerincoszlop kialakításához:

 • A nyaki régió 7 csigolyát tartalmaz.
 • A mellkasi régió 12 csigolyát tartalmaz.
 • A ágyéki régió 5 csigolyát tartalmaz.
 • Továbbá a kereszt - és farokcsont , amik további csigolyák összecsontosodott egységei

A gerinc fontos szerepet játszik abban, hogy erőt, támaszt, rugalmasságot és sokféle mozgást biztosítson a testnek.

Sok gyermek órákat tölt az asztalnál , számítógépnél vagy iPad fölé görnyedve, ami elkerülhetetlenül rossz testtartáshoz vezet. Növeli a gyermek gerincére nehezedő nyomást, és izomfeszülést, fájdalmat, fejfájást, hátfájást és fáradtságot okozhat.

A monitor nyak a nyakfájás és -károsodás leírására használt kifejezés, amelyet mobiltelefonra, táblagépre vagy más vezeték nélküli eszközre való túl gyakori és túl hosszú lenézés okoz, és ez egyre gyakoribb. Erről bővebben itt olvashatsz.

Gyermekeknél tapasztalt gerincproblémák többségét a túlterhelt, rosszul felszerelt iskolatáskák, a rossz testtartás , a sportolás és játék közben szerzet sérülések okozzák. Ezek a problémák hosszú távon hatással lehetnek a gyermek gerincfejlődésére.

Több felnőttkori gerincprobléma, már gyermekkorban kezdődött. Ha most figyelmet szentelünk a megelőzésre , biztosíthatjuk , hogy gyermekeink egészséges, fájdalommentes háttal élhessenek az iskola és későbbi életük folyamán.

A teljesség igénye nélkül, érdemes ezt a három területet figyelembe venni:

1. Ragaszkodjunk az ergonomikus iskolatáskákhoz

Az iskolatáska , állítható és széles vállpánttal rendelkezzen, hogy a súly egyenletesen osztódjon el mindkét vállon. Javasoltak olyan táskák, amelyek derékpánttal is rendelkeznek, így egyenletesen osztják el a súlyt a csípőn, és stabilan tartják az iskolatáskát a gerinc mentén.

Ideális esetben a kisgyermekek a testtömegük 10% -át hordhatják a táskában.( tapasztalatból mondom, hogy sajnos ez nem kivitelezhető) . A legjobb, ha minden nehéz tárgyat a táska aljára, a gerinchez közel pakolunk, míg a dudoros /nem egyenletes alakú dolgokat a gerinctől távol.

2. Üljön rendesen

A gyerekek sok időt töltenek ülve, az iskolában, majd otthon, a képernyők előtt.

A helyes testtartás ülő helyzetben kritikus fontosságú a gerinc károsodásának, például a gerinc kóros görbületének elkerülése érdekében.

Sokkal fontosabb, mint gondolnánk, hogy beszéljünk arról, hogy gyermeknek hogyan kell helyesen ülnie az iskolapadban és az otthoni tanulás során. Sok gyermek görnyedten lenézve, tanul vagy olvas.

Bár ezt nem mindig lehet elkerülni, célszerű tudatosítani bennük azt a tényt, hogy amikor hosszú ideig ülnek ebben a rossz testtartásban, sajnos könnyen előidézhetik a hát- és nyakfájdalmat és ehhez túl fiatalok. Sajnos, még a kisgyermekeket is negatívan befolyásolhatja az tanulás/ gépezés során felvett rossz testtartása, ami egész jövőjüket befolyásolhatja, ezért soha nem korai erről beszélgetni.

.

Ahhoz, hogy helyesen üljön az asztalnál, a következőkre van szüksége:

 • Lábuk teljes talppal érintse a padlót.
 • Érdemes megfontolni, ergonomikus kialakítású íróasztal és szék használatát
 • Tartsák lazán a vállukat.
 • Dőljenek háttal a szék támlájának.
 • Tartsák a fülüket a válluk felett, és az állukat kissé lefelé.
 • Tartsák a képernyőket (vagy könyveket) szemmagasságban.
 • Elkerülendő rossz szokások: tanulás étkező asztalnál, ahol a lábuk nem érinti a padlót, csavart helyzetben ülve a kanapén, és hason vagy a padlón fekve.

3. Biztonságos sport

A rendszeres testmozgás fontos az egészségük és jólétük szempontjából. Bár a gyerekek teste rugalmasabb, mint a felnőtteké , ez nem jelenti azt, hogy ne szánjanak időt arra, hogy sport előtt bemelegítsenek.

A gyermekek és fiatalok által szerzett sérülések nagy része a sportolás vagy játék közben következik be. Ezek akkor nem tűnhetnek nagy dolognak, de a későbbiekben problémát jelenthetnek. Hívjuk fel a gyermek figyelmét, hogy melegítsen be edzés előtt, hogy javítsák az izmok vérellátását és előkészítsék a gerincet. Szánjanak időt a nyújtásra, miután befejezték az edzést.

Az edzések kiválasztásál vegyék figyelembe a képességeiket , életkorukat és fizikai erőnlétüket.

Miben tudok én segíteni?

Masszázzsal és tartásjavító kineziologia szalag felhelyezésével. 

Sok sikert, türelmet, kitartást  és jó egészséget kívánok a 2021/22-es tanévre! 

Jogi nyilatkozat :A bejegyzésben bemutatott tartalom nem orvosi tanács, és nem tekinthető annak. Nem professzionális tanácsadás, diagnózis vagy kezelés helyettesítésére sem szolgál. A bejegyzés tartalmának használata kizárólag a saját felelősségére történik.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.