Monitor nyak

2021.05.12

Tech-nack, "monitor nyak", SMS-nyak

Forrás:PostureWorks
Forrás:PostureWorks

2002-ben amikor a Foglalkozás-egészségügyi szakápolói vizsgám szakdolgozatának témája a Manager betegségek voltak, akkor a "monitor nyak" csak a felnőtteket érintette azon belül is a vezető beosztásban lévő munkavállalókat. Mostanra sajnos már a 12 évesek és fiatalabbak is érintettek. Az elmúlt közel egy év online oktatása még tovább súlyosbította az egyébként sem rózsás képet.

Ebben a bejegyzésben, csak a gyerekeket érintő hatást mutatom be.

A rossz testtartás nyaki fájdalomhoz vezethet, különösen azoknál a gyermekeknél, akik hosszabb ideig egy helyzetben maradnak, például számítógép mellett ülve, okostelefont használva vagy televíziót nézve.

Az okostelefonra lenézve, tanulva vagy könyvet olvasva töltött hosszú időszakok szintén hozzájárulhatnak a nyaki fájdalmakhoz.

Ezek a mozgásszervi fájdalmak már gyermekkorában jelezhetik, hogy a gyermeknek hasonló problémái lehetnek, mint egy felnőttnek.

Kezelés nélkül a gyermeknek krónikus fájdalmai lehetnek.

A "monitor nyak" arra az állandó nyaki fájdalomra utal, amely a telefonra, táblagépre vagy más képernyőre történő nézésből eredhet. Bár a "monitor nyak" nem hivatalos orvosi diagnózis, ettől függetlenül nagyon is valós probléma. Különösen gyermekeknél fontos a megelőzés.

" A monitor nyak tünetei:

 • Lekerekített vállak, előre hajló fej és görnyedt tartás
 • A nyak hátsó részén látható kyphosis nevű púp.
 • A teljes csontváz deformációja.
 • Gerincdeformitás .
 • Feszes combizmok.
 • Nyaki és hátfájás, merevség.

Forrás: American Academy of Orthopedic Surgeons & Stanford Children's Health" 

Ehhez még hozzájöhet a csökkent mozgásképesség, mely fájdalmat okozhat a nyakon, a háton és a vállakon, valamint fejfájás is előfordulhat. Ahogy a gyerekek növekednek és fejlődnek, a jó testtartás megőrzése fontos a hát erősségéhez és fejlődéséhez. A "monitor nyak" kialakulás, rossz szokásokat idézhet elő, sérülésekhez és hátproblémákhoz vezethet az élet későbbi szakaszaiban.

A kutatások szerint az okostelefon felhasználók átlagosan napi 4 órát töltenek eszközük nézésével, ami évente akár 1400 órás túlzott stresszt jelent a nyaki gerincszakasznak. A testtartás, amikor a telefont nézik, túlzott kopáshoz vezet, a gerinc akár 4 cm-rel is elmozdulhat a fej megdöntése miatt.

Néhány életmódbeli változás segíthet megelőzni a nyaki fájdalmat.

Forrás:Pinterest
Forrás:Pinterest

Azoknál a gyermekeknél, akik hosszabb ideig használnak okostelefont vagy más technológiai eszközt, az alábbi beállítások segíthetnek a nyak igazításában és a fájdalom csökkentésében:

 • miközben mobiltelefont nézi, hanyattfekvésben legyen, hogy enyhítse a nyakra nehezedő nyomást
 • tartsa a telefont szemmagasságban ülve vagy állva, hogy a hát és a nyak egyenes maradjon
 • rendszeres szüneteket tartva a monitor előtt, hogy megkönnyítse a nyakra nehezedő nyomást és megnyugodjon a szem

A nyújtás is segíthet, minden nap 3 percig próbálja ki a következő gyakorlatokat:

 • az áll mindkét vállához érintve
 • megérintve a fülét a vállához
 • a fejet előre és hátra mozgatva

A gyermeknek ezeket a gyakorlatokat lassan kell végrehajtani, ha fájdalmat okoznak, nem szabad folytatni.

Fontos a határok megszabása, a képernyő időnek is korlátozottnak kell lennie . Érdemes ügyelni arra, hogy a gyerekek legalább óránként nyújtózkodjanak és mozogjanak. Az időkorlátok beállítása a technológiára egyaránt hasznos a gyermekek testi és szellemi fejlődéséhez.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó