Masszázs, mint érzelmi wellness

2021.05.25

"A masszázs olyan luxus, amelyet nem engedhet meg magának, hogy kihagyjon!" Ismeretlen

A masszázs kezelés számtalan fizikai előnyt kínál, de néha elfelejtünk mindent, amit a gyakorlati kezelések tehetnek érzelmi jólétünk érdekében. Vessünk egy gyors pillantást az érintés fontosságára és néhány konkrét módszerre, amely segítheti mentális és érzelmi egészségünket.

Az emberiség legkorábbi napjaitól kezdve, amikor az egyik ember a másik megnyugtatásához nyújt segítséget, megsimogatja. A csecsemők és gondozóik közötti szeretetteljes érintés elősegíti a biztonság érzését a világban, amely egy életen át követ minket. Az emberek között fellépő érintés segít megalapozni kapcsolatainkat, támogatja a társadalmi interakciókat, lehetővé teszi az érzelmi megosztást és számos más előnyt nyújt.

Az egészséges tapintás iránti igény annyira fontos, és az érintésmegvonás következményei olyan súlyosak, hogy Ashley Montagu úttörő antropológus nevet adott az emberek közötti kölcsönhatás ezen formájának: érintés éhség.

A mentális és testi jólét szempontjából a masszázskezelések megbízható bizonyítékokkal rendelkeznek, amelyek előnyöket mutatnak depresszióban, szorongásban, poszttraumás stresszben és más hangulattal kapcsolatos állapotváltozásban.

A szorongás gyökeresen rontja az ember életminőségét. A masszázs kezelés során megjelenő örömmel tapasztalt hatás, hatékony kezelésnek tekinthető.

Számos tanulmány megállapította a masszázs terápiájának előnyeit a depresszióban szenvedők számára, mind önálló rendellenességként, mind pedig egy bonyolult egészségügyi helyzet részeként. Szisztematikus áttekintés szerint az aromaterápiás masszázs lényegesen hatékonyabb volt, mint egyedül az aromaterápia. Egy tanulmány egyértelműen jobb eredményeket talált a súlyos depressziós rendellenességben szenvedőknél, akik svéd masszázsban részesültek. Ez azért fontos, mert segít meghatározni a különbséget az arometerápia hatása és a figyelmes masszőrrel töltött idő pozitív hatása között. Mindkettő hasznos, de ebben a helyzetben a masszázs erősebb volt. "Aromaterápia masszázs nélkül olyan, mint egy zenekar karmester nélkül." - Robert Tisserand

A masszázsterápiát gyakran ajánlják posztraumás stressz szindrómát követően, hogy az emberek jól érezzék magukat az érintés hatására. Ezeknek a tanulmányoknak a résztvevői beszámoltak a fájdalom, a feszültség, a szorongás, az ingerlékenység, a depresszió és az ezzel a bonyolult és kihívásokkal teli rendellenességgel való élet egyéb negatív vonatkozásainak csökkenéséről.
Ez csak egy rövid áttekintés arról a munkáról, amelyet a masszázs, valamint a testi és érzelmi wellness kapcsán végeztek. A masszázsterápiás kutatások területe gyorsan növekszik, és minden új tanulmány segít jobban megérteni, hogyan használhatjuk a masszázsterápiát egészségünk elősegítésére, és hogyan lehet integrálni a masszázsterápiát a hagyományos egészségügyi ellátással.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.