Masszázs gyerekeknek?

2021.05.15

Mielőtt magáról masszázsról írnék, egy személyes élményt osztanék meg. Van már 15 éve is, hogy egy anyuka azzal keresett meg, hogy autista kisfiát hozná masszázsra.(ha jól emlékszem 2-3 osztályos lehetett). Elsőre megijedtem a feladattól. Asszisztensként már láttam autista gyereket és elég nehezen boldogultunk vele. Abban az időben nem is olvastam róla vagy csak utána, hogy egy ilyen diagnózisnál, milyen hatása lehet. Első alkalommal csak ismerkedtünk, ruhában feküdt az ágyon, megnyomkodtam a talpát, simítottam a lábszárát. Nem volt több 10 percnél. Második alkalommal megengedte, hogy levegyem a zokniját és masszírozzam a talpát, majd így haladtunk lépésről-lépésre, még a többedik alkalom után öleléssel üdvözölt és teljes testmasszázst is tudtunk csinálni. Nyugodtabb, nyitottabb lett és az alvás minősége is javult. Utólag visszagondolva, örültem, hogy anyuka nem hagyta magát, hogy lebeszéljem magamról. 

A csecsemő és gyermekmasszázs több kultúrában régóta bevett gyakorlat. Sok bennszülött törzs masszázst alkalmaz a kicsik megnyugtatására, ellazítására és gyógyítására, néha illatos olajokkal és gyógynövényekkel is. Életünk során gyakran tapasztaljuk, hogy hiányzik a minőségi családi idő, és kevésbé érintjük egymást. A masszázs ősi gyakorlata megnyugtató biztonságérzetet és bizalmat teremthet.

Kép forrása: internet
Kép forrása: internet

Az érintés az első érzék, amely az emberekben kialakul. Alapvető fontosságú egészségünk és közérzetünk szempontjából.

A gyermekek számára a masszázs kezelésének sokféle előnye van. Ellazítja testüket és elméjüket, felszabadítja a stresszt, segít betegség esetén, serkenti a kognitív képességeket és segít a koraszülötteknél a súlygyarapodásban.

A masszázs általános előnyei, a relaxáció, az izomfeszültség és -fájdalom csökkentése, bármely korosztályra vonatkozhatnak. Vannak azonban konkrét okok, amelyek miatt a masszázs kezelés kifejezetten a gyermekek számára előnyös.

Sokszor, amikor a stresszre gondolunk, azt gondoljuk, hogy ez csak egy felnőttkori állapot, hogy csak felnőtteknek van stresszes életük. Ha belegondolunk, még a fiatal csecsemők és gyermekek is hajlamosak a stresszre. A masszázs hatásairól szóló tanulmányok megállapítása, hogy a stressz és a stresszhormon szintjének csökkentése, javítja az immunrendszer pozitív működését.

Kép forrása:Internet
Kép forrása:Internet

Napjainkban gyermekeink próbálnak alkalmazkodni a felfokozott életmódhoz, az iskolai stressz, a kortársak "piszkálódása", a családi problémák, a technológia fejlődése, a versenysport, a házimunka miatt ... hogy néhányat felsoroljak. A gyerekek folyamatosan túlterhelik magukat, hogy lépést tartsanak és fenntartsák életük ütemét. Ritkán kapnak esélyt a lelassulásra, és hagyják, hogy testük valóban pihenjen vagy ellazuljon, ami rossz alvási szokásokhoz, az immunrendszer egyensúlyhiányához vezethet. A gyermekmasszázs csökkentheti a szorongást, a depressziót és a krónikus fájdalmat. A csökkenő stressz pedig hozzájárulhat az alvási szokások javításához.

A masszőr gyengéd és simogató érintése felfrissíti a gyermek testét és elméjét. Örök idők óta ismert, hogy a gyerekek pozitívan reagálnak testük gyengéd megnyomására és gyúrására.

A masszázs, számos országban elterjedt a finom olajok vagy gyógynövények alkalmazásával, amelyek tovább növelik a reflexológia hatékonyságát, és segítenek a stressz és a kimerültség enyhítésében, még akkor is, ha a gyerekek átlépték a csecsemőkor küszöbét.

Kép forrása:Internet
Kép forrása:Internet

Számos tanulmány készült a masszázs terápia gyermekekre gyakorolt ​​hatásainak kimutatására, a jótékony eredmények között szerepel:

  • rendszeres masszázs után ,fokozott nyugalmat mutattak a tevékenységeik során
  • csökkent a zavaró viselkedés, valamint nőtt az alvás és az energiaszint
  • javult az alvás minősége, valamint csökkent a depresszió, a szorongás és a stressz
  • az óvodások 15 perc masszázs után jobb teljesítményt mutattak ,szunyókálás közben jobban aludtak, ritkábban voltak túl aktívak és jobban viselkedtek
  • a rendszeres masszázs segített csökkenteni és enyhíteni a gyermekkori és serdülőkori növekedéssel járó fájdalmakat

Tehát, ha azt szeretné, hogy  gyermeke egészséges és kiegyensúlyozott életet éljen stressztől és szorongástól mentesen, válassza a  masszázst segítségként. 

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó