Masszázs és a Post-COVID

2021.05.14

Tegnap az anamnézis lap kitöltésénél felmerült a Post-Covid szindróma és azok tünetei. Vendéggel átbeszéltük és megállapodtunk, hogy a masszázst későbbre halasztjuk. Felvettem a kapcsolatot dr. Mangó Gabriellával , aki felelősségteljes gondolkodásnak értékeli, hogy ezeket a dokumentumokat kitöltettem. Kérdésemre azt a választ kaptam, hogy "mivel a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer kapcsolódik széjjel lehet masszírozni".

Sokunkat érinti, hogy a COVID-19 fertőzés, egy-két hétre a kanapéra kényszerít bennünket. Frusztráló, de a felépülés után általában visszatérhetünk a megszokott dolgokhoz. Néhány ember számára a vírusfertőzés okozta megbetegedés megváltoztathatja az életet. Hónapokat, éveket vagy akár egy életen át tartó tüneteket okozhat, amelyek drasztikusan csökkentik életminőségüket, Krónikus fáradságszindrómát okozva. 

Post-Covid szindróma tünetei: fáradtság, légszomj, ízületi és testfájdalom, mellkasi fájdalom, szív- és érrendszeri problémák, hidegrázás és izzadás, fejfájás, zavartság, feledékenység, ingadozó vérnyomás, gyomor-bélrendszeri problémák, köhögés, hosszan tartó íz- és szagvesztés, és még sok más. Egyes tünetek csupán zavaróak, míg mások hosszú távú vagy tartós fogyatékosságot eredményezhetnek.

Indiana-i Egyetem Orvostudományi Kara által végzett felmérésben legalább 98 olyan tünetet azonosított, amelyek hatással lehetnek a COVID-19 túlélőire, miután a betegség akut fázisa elmúlt. Ezek nem csak azokat túlélőket érintik, akiknek súlyos eseteik voltak; sok ilyen utóhatásban szenvedő embernek csak enyhe vagy mérsékelt tünetei voltak, amikor először megfertőződtek, és a legtöbbjüknek nem volt szüksége kórházi kezelésre a betegsége alatt.

Masszőrként miben is vagyok érintett? Ahogy a doktornő is írta, nem ellenjavallt a masszázs, de fokozott óvatosságot igényel! Az érintés a testet arra fogja tudni ösztönözni, hogy biztonságos elengedni a stresszt, és legyen nyitott a belső gyógyulásra. 

 Nézzük, miért kell óvatosnak lenni. A mélyvénás trombózis , mint COVID-19 egyik velejárója, most komoly aggodalomra ad okot a masszőrök számára.A masszázsterápia ellenjavallt mélyvénás trombózis/hajlam esetén , mivel az elzáródást (vérrög) elindíthatja és tüdőembóliát okozhat - ami szívrohamhoz vagy stroke-hoz vezethet.

Miért veszélyesek a vérrögök?A vérrög vércsomó. Amikor a vér megalvad, folyékony állapotból sűrűbb, gélszerű állapotra változik.Az alvadás a test természetes módja a vérzés megakadályozására. De amikor az alvadékok felszabadulnak és a véráramon keresztül haladnak, blokkolhatják az alapvető szervek, például a tüdő ( tüdőembóliát okozó ) vagy az agy ( agyvérzést okozó) véráramlását .Ha az alvadékok elzárják az ereket, elveszítheti az adott szerv vérellátását. 

Szükség van-e masszázsra Post-Covid szindróma esetén? Sokak szerint a masszázs csak a sokadik helyen szerepel a kiegészítő kezelések sorában. Ez a járvány szellemi és fizikai károkat okozott. Mivel nagyon sok ember tölti idejének nagy részét otthon, az online oktatással, home office-szal zsonglőrködve, otthonról a konyhaasztal vagy a nappali padlóján dolgozik, fontos, hogy vigyázzunk a testünkre. 

Csak egy tested van, igaz? Tehát a lehető legjobban kell vigyáznia rá, és érdemes elkötelezni magunkat a test rendszeres gondozása mellett.

 A masszázs hogyan tud segíteni a fizikai és lelki jólét visszaállításában? 

• Növeli a test energiaszintjét

• Megszüntetheti a hátfájást és a rossz testtartás okozta tüneteket.

• Javíthatja a fizikai kimerültség és a stressz okozta tüneteket.

• Segítséget nyújthat, hogy testük úgy érezze magát, mint a pandémiát megelőző énje. A pandémi újra tervezte a masszázs világát is, ennek ellenére küldetésemnek tartom, hogy munkám segítséget nyújtson a fájdalom, a stressz és a szorongás enyhítésére, valamint az egészség és a jólét elősegítésére.

Ha igény van rá, szívesen írok a Krónikus fáradságszindrómáról.

Kép forrása:internet

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó