Kinezotaping és a színek

2021.07.18

Gyakorlatom során felmerült a pácienseim között, hogy a tapek színének van-e jelentősége?

Ennek próbáltam utánajárni.

Először is lássuk, mit nevezünk színterápiának.

A színterápia olyan alternatív terápia, amely a színeket használja az emberi test fizikai és érzelmi problémáinak gyógyítására. A színterápiát kromopátiának, vagy színgyógyításnak is nevezik. Célja az emberi test fiziológiai és pszichológiai egyensúlyhiányának kijavítása. A színterápia az ókori Egyiptom óta létezik. Az egyiptomiak hittek a fény erejében, és a fény különböző színeit használták az emberi testen belüli gyógyulás elősegítésére. A színterápia kapcsolata az emberi testtel továbbra is fontos szerepet játszik egyes kultúrákban. Még a nyugati társadalmakban is, amelyek inkább a modern, intézményesített orvostudományt részesítik előnyben, a természetes gyógyítók továbbra is a színeket használják az emberek testi és érzelmi egészségének javításában.

Minden szín egy meghatározott frekvenciába és rezgésbe esik, amelyek sokak szerint hozzájárulnak olyan sajátos tulajdonságokhoz, amelyek felhasználhatók a testünk energiájának és frekvenciáinak befolyásolására.

Bár köztudott, hogy a szín a szemünkön keresztül jut be, fontos megjegyezni, hogy a bőrünkön keresztül is bejuthat. Tekintettel a különféle színek egyedi frekvenciáira és rezgéseire, az emberek úgy vélik, hogy a testbe bejutó bizonyos színek aktiválhatják a hormonokat, ami kémiai reakciókat eredményezhet a testen belül, majd befolyásolhatja az érzelmeket és lehetővé teszi a test gyógyulását.

A nyugati orvoslás nem igazán fogadja el a színterápiát, a kutatók a látható fény / színes fény tudományos tulajdonságait és a benne lévő fényfrekvenciákat tanulmányozzák.

A színterápia előnyeinek egyik módja, hogy a színt egyszerűen csak nézzük, és megkaphatjuk a terápiás hatásokat, amikor a szín bejut a szemen keresztül. Amire vigyáznia kell, az a kiválasztott színek. A zöld színt tartják a legbiztonságosabb színnek. A piros és a narancs túl sok izgalmat és izgatottságot okozhat.

Lássuk a színeket:

Zöld

A színterapeuták általában a zöldet tartják a legbiztonságosabb színnek, és általában ezzel kezdik a színterápiát. Amikor szomorú, reménytelen vagy depressziós valaki, a zöld javíthatja a hangulatot. Fontos azonban a tiszta zöld szín, mivel a világoszöld szorongást okozhat.

A zöldről azt mondják, hogy fokozza a szeretetet, az örömet és a belső békét. Reményt, erőt és nyugalmat hozhat. A zöld állítólag növeli bölcsességét, és elősegíti a változást és az önállóságot.

Kék

A kék egy olyan szín, amelyet fokozott körültekintéssel kell használni. A kék egy hideg szín, amely segítségével békésebbé és lazábbá válhatunk. Gyakran használják meditációhoz és a relaxációhoz .

Bölcsességhez, a kreativitáshoz, a hűséghez és a spiritualitáshoz is társítható. A túl sötét kék, szomorúsághoz, depresszióhoz és üresség érzéshez vezethet. A világoskék elősegíti a derűt. Az álmatlanság kezelésére is használható.

Sárga

A sárga színterápiában energiát hozhat és cselekvésre ösztönözhet. Ez a szín boldogabbá tehet. Előhozhatja az intelligenciáját és bölcsességét. A túl sok vagy túl világos sárga áruláshoz, kegyetlenséghez és csaláshoz kapcsolódik. Emlékeztethet minket halandóságunkra. A sárga a legintenzívebb szín.

Narancssárga

A narancssárga a bőséget, az örömöt, a jólétet és a szexualitást jelenti. Felhasználható az emberi test különböző szerveinek stimulálására fizikai gyógyítás céljából. Feléleszt és fokozott mentális energiát ad. Növelheti az elméd és a test közötti kapcsolat érzését. A színterapeuták azonban általában elkerülik ezt a színt, ha valaki hajlamos a szorongásra.

Piros

A piros szín még stimulálóbb, mint a narancssárga. A piros, narancssárgához szintén hasonló hatásokat produkálhat. Leginkább fizikai gyógyításra használják, mert érzelmi hatása rendkívüli lehet. Sem a vörös, sem az infravörös színt nem használják olyan személyek számára, akiknek súlyos mentális állapotai vannak.

Lila

A lila a legerősebben a szépséggel, a lelkiséggel és a boldogsággal társul. A színterápiában a lilát gyakran használják a homlokon és a nyakon, hogy az emberi testben megnyugvást és kikapcsolódást érezzenek. Azonban a test bármely részén ajánlott használni.

Az egészségügyben végzett színhasználattal kapcsolatos tanulmányok egyik 2004-es áttekintése érdekes problémákat tárt fel a színterápia mögött álló koncepciókkal kapcsolatban.

  • Nincs közvetlen kapcsolat az egyes színek és az egészség között.
  • Valószínűleg van összefüggés a szín és a hangulat között, de egy adott szín nem kapcsolódik közvetlenül egy adott hangulathoz.
  • A szín megváltoztatja az észlelés és a viselkedés módját, de hogy ez milyen hatással van ránk, nem világos.
  • A színekkel kapcsolatos jelenlegi gondolkodás egy sokkal bonyolultabb típusú hatás túlzott leegyszerűsítésének tűnik.

Egyes országokban a színterápiát gyógykezelésként ismerik el, és törvény szabályozza. Más országokban a színterápiát átverésnek, idő- és pénzpazarlásnak tekintik. 

A tape alkalmazása során a színeknek van-e jelentősége?

A tape esetében nincs különbség a színek között, funkcionálisan mind egyformák. Szerepe a színterápia alkalmazásában lehet. Színtől függően beszélhetünk hideg, meleg vagy semleges színekről. Például a hideg színek a kék árnyalatai, ezeket a szalagokat a gyulladás csökkentésére és a hűtésre használják. Másrészt a meleg színek, mint a vörös árnyalatai, jelentős szerepet játszhatnak a mobilitás növelésében. A szalag különböző színei között nincs ellenállás / tartás különbség. Tehát a használt kinesio szalag színe nem azt jelenti, hogy lágyabb vagy keményebb szalagot használok.

A színek között nincs fizikai vagy kémiai különbség. A színeket úgy fejlesztették ki, hogy kompatibilisek legyenek a színterápiával. A bézs szín minimális láthatóság érdekében készült, a fekete pedig sok kérés után jött létre. A színválasztás egyéni preferencia kérdése.

Remélem tudtam segíteni a választásban J