Kinesiology-taping avagy a színes szalagok

2021.08.16

Mi a kineziológiai szalag?

Mindannyian láthattunk már az utcán, sportközvetítésen, edzőteremben vagy ismerősön mindenféle színes szalagokat. A szalagok színéről bővebben itt olvashatsz

Az idei tokiói olimpián is találkozhattunk vele, hiszen a dán pályakerékpárosok 4000 méteres férfi üldözőversenyen olimpiai rekordot hajtottak végre, és azóta találgatják, hogy a sikerhez, mennyiben járult hozzá a sípcsontjaikra ragasztott tapaszok.

Illetve magyar színekben is láthattuk a tapaszt, a magyar atlétika egyetlen (fedett pályás) világbajnoka, világbajnoki ezüstérmes, a riói olimpia bronzérmese, Márton Anita súlylökésben is használta.

1999 -ben a Tour de France -on Lance Armstrong viselte a kinesiology tapet (szalagot) , és megjegyezte, hogy nem tudja, mit is csinál valójában a szalag, de ez olyan volt, mint valami "Varázsszalag", mert segített neki nyerni. (sajnos azóta tudjuk, hogy mást is használt) .

Közel 10 évet kellett várni az igazi áttörésre. Csak 2008 -ban, amikor a Kinesio ™ Egyesület több mint 5000 tekercs szalagot ajándékozott az amerikai olimpiai falunak, az Egyesült Államok lakossága elkezdte megismerni ezt az új és színes ragasztási módszert.

Ez a fajta PR jó és rossz volt a szalag számára.

A kinesiology szalag elérte a világhírt, és márkarobbanás előtt állt. Ez a hirtelen termékrobbanás két fontos problémát okozott.

Az első , hogy a szalag olyan speciális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy hatékony eszköz legyen. Amikor a termékeket tömegesen gyártják, a minőségük gyorsan romlik, a költségek megtakarítása érdekében. Ez jelentősen csökkenti a szalag hatékonyságát.

A második az, hogy a fogyasztó most bárhol vásárolhat kineziológiai szalagtekercset .Még akkor is, ha megfelelően gyártják, továbbra is fennáll a hiba lehetősége.

A szalagnak nincs mágikus ereje. Annak érdekében, hogy a szalag tulajdonságai "életképessé" váljanak a gyógyulási folyamatban, szakszerűen kell alkalmazni.

Ha nem ismerjük a ragasztáshoz szükséges területeket, a feszítés irányát vagy a nyújtás mértékét, stb., akkor negatív eredményekhez vezethet a használata .Helyes használatához szakmai gyakorlattal és ismeretekkel rendelkező személyre van szükség.

Ismerjük meg, hogy kinek is köszönhetjük, ezt a csodát.

Dr. Kenzo Kase, az eredeti Kinesio Tape és módszer feltalálója, az 1970 -es években fejlesztette ki az eredeti terméket, miközben csontkovácsként dolgozott . Valójában Dr. Kase azt a módszert kereste, amellyel meghosszabbíthatja kezeléseinek hatásait , miután betegei elhagyták a rendelőjét. Amikor rájött, hogy a szokásos atlétikai szalag túl merev és irritáló ahhoz, hogy a betegek a találkozók között viselhessék, azt tette, amit minden nagy gondolkodó megtenne.

Feltalálta, amire szüksége volt.

Dr. Kase termékmérnökökkel együttműködve kifejlesztett egy Kinesio Tape-t- egy könnyű, hipoallergén szalagot, amely utánozza az emberi bőr rugalmasságát és elősegíti a szövetek gyógyulását.

Vajon egy darab szalag felhelyezése valóban előnyt jelent a teljesítmény és a fájdalomcsökkentés szempontjából?

A kineziológiai szalag egy innovatív, széles körben használt kezelőszalag, amely a kívánt támogatást nyújtja a testnek, anélkül, hogy korlátozná a működését vagy a mozgásokat.

Nézzük meg közelebbről, hogy a kineziológiai terápia mit tehet értünk.

 • A kineziológiai terápiás szalagot az izmok, ízületek és/vagy szalagok fájdalmának támogatására és enyhítésére használják.
 • Csökkenti a duzzanatot, növeli a mobilitást és fokozza a helyreállítást.
 • Számos gyakori izom- és ízületi sérülés megelőzésére vagy kezelésére használható, beleértve: ficamokat, izomfeszüléseket és íngyulladást.
 • A mozgástartomány nincs korlátozva.
 • A szervezet öngyógyító képességével-terápiás segítséget nyújthat különböző elváltozások és betegségek esetén.

HOGYAN MŰKÖDIK?

 • A sérülés során vér és egyéb folyadékok halmozódnak fel, gyulladást és duzzanatot okozva. Ha túl sok a gyulladás, a felesleget nem tudja eltávolítani a nyirokrendszer.
 • Röviden, a nyirokerek összenyomódnak, ami megakadályozza az oxigén és a tápanyagok szállítását a gyógyító szövetekbe. A szalag megfelelő felhelyezésekor a szalag rugalmassága gyengéden kiemeli a bőrt az alábbi szövetekből. A bőr gyengéd felemelése helyet teremt a vér- és nyirokáramlás javításához, ami végül segít enyhíteni a nyomást és csökkenteni a duzzanatot. A véráramlás helyreállítása után az oxigén és a tápanyagok jobban elérik a sérült szöveteket, hogy elősegítsék a gyógyulást.
 • Elmondható, hogy a szalag megváltoztathatja az érzékelő idegrendszer jeleinek küldési módját. A betegek érzik a szalagot, és ez az új bemenet megváltoztathatja a testfájdalommal és a kompresszióval kapcsolatos jeleket.
  Egyes kutatások alátámasztják azt a megállapítást, hogy a manuális terápiával kombinált kineziológiai szalag csökkenti a triggerpont fájdalmát és javítja a rugalmasságot.

Mikor alkalmazzuk?

 • A szakemberek kineziológiai szalagot használhatnak a fájdalom és a diszfunkció kezelésére, beleértve a triggerpontokat is.
 • Része lehet a sérülések rehabilitációs kezelési tervének. Ritkán használják önálló kezelésként.
 • Fájdalom, a pozicionálás vagy a duzzanat kezelésére.
 • Izom és ízületi sérülések esetén.
 • Sportolók, hogy javítsák a teljesítményüket és optimalizálják állóképességüket.
 • Gyenge vagy rosszul működő izmok "átneveléséhez".
 • Időnként kineziológiai szalagot használhatunk a hegek kezelésére.
 • Nyirokáramlás elősegítésére.
 • Sérült izmok vagy ízületek támogatására.
 • Neurológiai rendellenességekben szenvedőknél.
 • Izomgörcsök megelőzésére valamint fokozhatja az izomtónust és az izomerőt

A Kinesio Taping számos más körülmények között is használható, és a szalag biztonságosan alkalmazható gyermekeknél és csecsemőknél.

Mikor ne alkalmazzuk?

 • nyílt sebek,
 • daganatos megbetegedés
 • mélyvénás trombózis
 • nyirokcsomó -eltávolítás,
 • bőrsérülés
 • allergia
 • gennyes gyulladás
 • kiálló anyajegy
 • autoimmun betegségek
 • várandóság első 3 hónapjában (derék, has)
 • ha az orvos nem engedélyezi

Milyen tulajdonságai vannak a szalagnak?

A Kinesio tape egy latexmentes rugalmas szalag, amely egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, de hatóanyagot nem tartalmaz. A szalagot úgy tervezték, hogy nyugalmi hosszának 55-60 % -ának megfelelő hosszirányú nyújtást tegyen lehetővé, ami megközelíti a bőr rugalmasságát. A szalag vastagsága megközelítőleg megegyezik a bőr epidermiszével. A szalag hullámos mintája lehetővé teszi a bőr felemelését, ezáltal a fascia nyújtását és a felszíni nyirokerek megnyitását.

Az orvosi minőségű, hipoallergén ragasztóval, ha helyesen alkalmazzák, a szalag általában három-öt napig a bőrön marad. Ezenkívül a szalag vízálló is, és úgy tervezték, hogy még zuhanyzó vagy izzasztó edzés közben is tapadjon. a szalag általában legalább öt napig sértetlen marad. Viselhető zuhanyzóban vagy úszás közben, és a vízből való kilépéskor szárazra kell törölni (ne használjunk hajszárítót).

A kinesiology-taping nagyszerű kiegészítője az általam alkalmazott kezeléseknek, mellyel a masszázs folyamatát/hatásást a két kezelés között is folytathatja. 


Jogi nyilatkozat :A bejegyzésben bemutatott tartalom nem orvosi tanács, és nem tekinthető annak. Nem professzionális tanácsadás, diagnózis vagy kezelés helyettesítésére sem szolgál. A bejegyzés tartalmának használata kizárólag a saját felelősségére történik.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.