A masszázs lelki hatásai

2021.09.01

Több ember számára a masszázskezelés említése, luxus és kényeztető kategóriába tartozik, de a masszázsnak szilárd helye volt már az ókori történelemben, valamint a keleti és nyugati orvoslásban is. A masszázs, a gyógyítás érdekében valószínűleg régebbi, mint bármely más gyógyító eljárás. Legrégebbi írásos emlékei háromezer évre nyúlnak vissza Kínába, de természetesen ennél jóval régebbi. Az orvosok és gyógyítók minden formában és minden kultúrában a történelem során , a gyógyítás szerves részeként a masszázst alkalmazták. A mai masszázsterapeuták, az ősi módszerekből származó technikák sokaságát gyakorolják.

Elismerve a test, az elme/szellem és a lélek kapcsolatát, a szakma úgy véli, hogy a masszázsterápiás kezelés javíthatja az egészségügyi eredményeket azáltal, hogy elősegíti az egyensúlyt.

A masszázs nem csak egy kellemes érzés, hanem fiziológiai és neurológiai előnyökkel is jár. A masszázsterápia számos előnye között szerepel, a neurohormonok termelése és szabályozása. Ezek az idegrendszer által termelt hormonok, amelyek befolyásolják az ember viselkedését és általános jólétét. A masszázs növeli az agy kémiáját befolyásoló összes neurohormont.

A masszázs során megemelkedik a dopamin szint, a hipotalamusz által felszabaduló neurohormon, amely befolyásolja az intuíciót, az inspirációt, az örömöt, a lelkesedést, és befolyásolja a finom motorikát. Dopaminhiányban szenvedők valószínűleg nehezebben koncentrálnak és könnyen elvonják a figyelmüket.

A masszázs hajlamos megemelni a szerotonin szintet is, amely az érzelmeinkért felelős, és elnyomja az ingerlékenységet. Az alacsony szerotoninszinttel rendelkezők gyakran nehezen alszanak, és hajlamosak depresszióra.

A masszázs csökkenti a kortizol szintet, amelyet a mellékvesék termelnek.

Az alvás ösztönzésével a masszázs növelheti a növekedési hormonok hozzáférhetőségét, amelyek elősegítik a sejtosztódást, és részt vesznek a szövetek helyreállításában, regenerációjában, és gyógyításban. Az akupresszúra és a triggerpont terápia (nyomás a gyengéd izomszövetre a fájdalom és a diszfunkció enyhítése érdekében) további példák a masszázs technikákra, amelyek számos fontos előnnyel járnak. Ezek a technikák endorfinokat hoznak létre, amelyek olyan vegyületek, amelyekről ismert, hogy csökkentik a fájdalmat és "eufóriaérzetet" keltenek. 15 perces masszázs után az endorfinok felszabadulhatnak, és "jó érzés" hatásuk akár 48 óráig is eltarthat.

A masszázs szinte mindenki számára stresszoldó lehet , a koraszülött csecsemőktől az idősekig. A masszázs előnyei azonban túlmutatnak a stresszoldáson.

Összefoglalva a masszázs lelki hatásait

  • Enyhíti a stresszt és segíti a pihenést
  • Enyhíti az izmok feszültségét, merevségét és fájdalmát. A masszázs csökkenti ezeket a tüneteket azáltal, hogy serkenti az endorfinok felszabadulását
  • Segít enyhíteni a fejfájást
  • A masszázs elősegíti a nyugodt gondolkodást azáltal, hogy ellazítja az elmét és a testet; ami jobb és mélyebb alváshoz vezethet. A megfelelő alvás csökkentheti az ingerlékenységet, a fáradtságot és a tisztán gondolkodás képességét
  • Elősegíti a mentális éberséget
  • Segít enyhíteni a mentális stresszt és csökkenti a szorongást azáltal, hogy endorfinokat, például szerotonint és dopamint termel, amelyek segítenek a depresszióban
  • Kielégíti az érintés szükségességét, ami elősegíti a jó közérzetet. A negatív érzelmek, például a szorongás és a depresszió fizikai tünetekként nyilvánulnak meg, például fokozott agresszivitás, szorongás, ingerlékenység és fáradtság

A stressz és a mindennapi élet kihívásai befolyásolhatják a test és elme kapcsolatát, amely összetett kapcsolat gondolataink, érzelmeink és testünk között. A rendszeres masszázsterápia segíthet számos olyan tünet enyhítésében, amelyek gátolják a gyógyulást.

Tehát hogyan fér össze a test, a lélek és a szellem?

Az ember érzelmei, lelki állapotából fakadnak. Ha valaki feszült , az hatással lesz az elméjére, ami a testhez "fordul" például izomfeszültséget és magas vérnyomást okozva. A masszázs ezt a folyamatot próbálja visszafordítani ; ellazítja a testet, és "belenyúl" az ember mentális és érzelmi állapotába. Összeköttetés van a testünk, lelkünk és szellemünk között, hogy az energia folyamatosan áramoljon bennünk. Ez az energiaáramlás bőséges vagy korlátozott lehet, attól függően, hogy milyen "állapotban" vagyunk, és ez folyamatosan változik. A gyengéd masszázs csodákra képes az azonnali stressz oldásában.

A masszázs lelki és fizikai előnyeit nem lehet túlbecsülni. Az egészség egyszerű szemszögéből a masszázs csökkenti az izomgörcsöket, megnyugtatja a merev és fájó izmokat, elősegíti az egészséges keringést és felszabadítja a méreganyagokat a szervezetből (ezért fontos, hogy sok vizet igyunk a masszázs után). A masszázs azonban ennél sokkal több: lelki utazás befelé. Az egészség, a béke, az idő, a csend, és az érintés mind olyan lehetőségek, amik hozzájárulhatnak a testi, lelki, szellemi jóléthez.

Légy kedves magadhoz és enged meg ,

hogy a masszázsterápia szerves része legyen 

mentális, fizikai és érzelmi egészségednek!

Szeretettel várlak! 

Szolgáltatásaim itt :) 

Jogi nyilatkozat :A bejegyzésben bemutatott tartalom nem orvosi tanács, és nem tekinthető annak. Nem professzionális tanácsadás, diagnózis vagy kezelés helyettesítésére sem szolgál. A bejegyzés tartalmának használata kizárólag a saját felelősségére történik.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.