Köpölyözés

Mire használható a köpölyözés?

  • - izomfájdalmak enyhítésére, feszülések, görcsök, csomók oldására
  • - igénybe vett izomzat felfrissítésére
  • - ízületi fájdalmak kezelésére
  • - bőrfeszesítésre, bőrfiatalításra, narancsbőr kezelésére
  • - stresszoldásra

Mi a köpölyözés? A köpölyözés egyfajta alternatív terápia.Magában foglalja a csészék bőrre helyezését a szívás létrehozása érdekében. A szívás megkönnyítheti a gyógyulást a véráramlás helyreállításával. .A köpölyözés az egyik legrégebbi ismert eljárás több betegség kezelésére. A történelem folyamán a köpölyözés technikái és stílusai gyakran hasonlítottak azokra a földrajzi helyekre, ahol gyakorolták őket, valamint a régió helyi anyagainak felhasználásával: állatkürtöt, bambuszt, kerámiát, üveget, fémet és műanyagot használtak , az ókori egyiptomi, kínai, koreai, tibeti és latin-amerikai kultúrák, amelyek mindegyike azt a célt szolgálta, hogy támogassa a test azon képességét, hogy meggyógyítsa önmagát.

Észak-Afrikában a köpölyözés terápiáját először Eber papiruszán (ie. 1550) dokumentálták, amin hivatkozásként egy csésze (egyiptomi írásjel )volt . Ázsiában, a Jin-dinasztia idején, Ge Hong (CE 281-341) az állati szarvak használatát említi a test folyadékainak elvezetésére.A kutatások szerint taoista alkimista és gyógynövénykutató, Ge Hong alkalmazta először. A kezelést kutatók azt állítják , hogy a szívás elősegíti a "qi" áramlását a testben. A Qi egy kínai szó, amely életerőt jelent. Sok taoista úgy véli, hogy a köpölyözés segít egyensúlyba hozni a jin és a jang, illetve a negatív és pozitív energiákat a testben. Úgy gondolják, hogy a két véglet egyensúlyának helyreállítása elősegíti a szervezet kórokozókkal szembeni ellenállását, valamint a véráramlás növelésére és a fájdalom csökkentésére való képességét.

A köpölyözés növeli a vérkeringést azon a helyen, ahova a csészéket helyezzük. Ez enyhítheti az izomfeszültséget, ami javíthatja az általános véráramlást és elősegítheti a sejtek helyreállítását. Hozzájárul az új kötőszövetek kialakításához és új erek létrehozásához a szövetben.A kínai orvoslásban a köpölyözés és más hasonló terápiák a holisztikus gyógyítás modelljét követik. A holisztikus az a filozófia, miszerint a rendszereket és azok tulajdonságait együtt kell szemlélni, nem csak egyes részek gyűjteményeként. Azt állították, hogy egyetlen lény vagy ember nem létezhet, kivéve, ha a természettel összhangban, az univerzum kiterjesztéseként tekintenek rájuk, ilyen természetes természeti jelenségek, az évszakok és éghajlat, valamint belső állapotok, mint pl. érzelmi stressz.A betegség e koncepció szerint az éghajlat, az érzelmek és / vagy traumák eredménye, amelyek egyensúlyhiányt okoznak a testben.Az arab és az iszlám országokban csészéket (hidzsámát) ajánlottak az Al-Qanun Fi'l-Tibb ( Orvostudományi Kanonok) a menstruációs állapotok kezelésére. A kutatások szerint Muhammed próféta is felhasználta, és emellett támogatta is.

Melyek a köpölyözés különböző típusai?A köpölyözés eredetileg állatszarvakkal történt. Később a "csészéket" bambuszból, majd kerámiából készítették. A szívást elsősorban hő felhasználásával hozták létre. A csészéket eredetileg tűzzel hevítették, majd a bőrre helyezték. Ahogy hűltek, a csészék behúzták a bőrt.A modern köpölyözés gyakran üveggömbökkel történik, amelyek gömbölyűek, és egyik végén nyitottak.A köpölyözésnek két fő kategóriája van ma:A száraz köpölyözés csak szívó módszer.A nedves köpölyözés szívással és kontrollált vérzéssel járhat.(orvosi felügyelettel végezhető)

Köpölykezelések fajtái:

- Általános száraz köpöly: A kezelendő terültre helyezzük az üvegbúrákat.

- Csúsztatós köpöly: Ezzel a változattal a nagyobb bőrfelületeket lehet kezelni. Az olajozott bőrre nagyobb méretű köpölycsészét helyezünk, majd ezt a tanult masszázsmódszerrel csúsztatjuk. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik.  Izomfájdalmak, reumatikus betegségek enyhítésére alkalmazzuk.

- Villám köpöly: `Cuppogó` köpölyözésként is ismerik, a lényege ugyanis az, hogy a száraz bőr ugyanazon pontján gyors egymásutánban felemeljük majd újra visszahelyezzük a köpölyt, és a mozdulatsor a vákuum hatására "cuppogó" hangot ad ki. Ez a kíméletes módszer a legyengült szervezet megerősítésére, valamint gyerekeknél alkalmazzuk. 


Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.