Kérdőív eredmény

Kérdőívem lényege az volt, hogy képet kapjak arról, mit gondolnak a szülők a mesék hatásairól és lássam a köztudatban hogyan van jelen a coach, coaching fogalma és a relaxáló masszázs eredményessége. 

A válaszadók 93 % nő és 7 % férfi volt.

Életkor: 70% 40 év feletti, míg 30 % ez alatti volt.

Iskolai végzettség: 60% főiskola/ egyetem ; 40% középiskola (gimnázium, szakközépiskola, szakiskola)

A válaszadók 100% -ának van gyereke.

A korosztály elég szórt.

Családi szerkezet: két édes szülő 70% ; egyedül nevelő anya 16,7% ; édesanya és nevelőapa 3,3 %; nagyszülő 3,3 %; a gyermek örökbefogadott 6,7 %.

Testvérek: nincs testvére 30 %; egy testvér 23,3 %; két testvér 16,7 %; 

három testvér 23,3 %; négy vagy több testvér 6,7 % .

Együtt töltött idő: 60 percnél több 53,3 %; 30-60 perc 26,7 %; 10-30 perc 16,7 %;              0-10 perc 3,3 % .

A közösen töltött idő nagy részét az étkezés teszi ki, amit beszélgetés és meseolvasás követ. A sport is előkelő helyen van.

Öröm látni, hogy a meseolvasás napi illetve heti többszöri alkalommal szerepel a közös időtöltés között, feltételezem, hogy aki a soha gombot nyomta, neki van a 16 év feletti gyereke.

A válaszadók 100%-a gondolta úgy, hogy a mesék hatással vannak a gyerekek lelki fejlődésére.

A gyerekek fele mesél a szüleinek, amit én nagyon jó dolognak tartok, ha a szülő figyel, sok dolgot megtud a gyerekéről.

66% volt a válaszadók között, akiknek gyereke eljátszotta a hallott mesét, én arra biztatnék mindenkit, hogy ösztönözzék erre őket.

Mindenki úgy gondolja, fontos, hogy a gyerekek szeressék a mesét és ugyanennyien értenek abban egyet, hogy segít a mese gyermeke problémainak megoldásában.

A gyerekek közel 90%-a szereti a mesét újra meghallgatni, ami nagyon fontos, mert így sokkal jobban be tudnak épülni.

A mesék műfaja nagyon színes képet mutat. A vártnak megfelelően vezetnek a tündérmesék, népmesék, tanulságos mesék, Grimm testvérek meséi. Érdekes, hogy hátul kullognak a kortárs mesék.

Az illusztrált mesekönyv árának lélektani határa 3500 Ft, a legtöbben ez alatt vennék meg.

A válaszadók nagy százalék az könyv árát attól teszi függővé, hogy ki írta és milyen az illusztráció. Sokat jelent, hogy milyen a borítója, hány oldalas.

Átlagban a válaszadók gyerekeinek 60%-a 60-90 percet tölt különböző telekommunikációs eszközök között.

Arra a kérdésre, hogy ki a coach? A legtöbben azt válaszolták, hogy tanácsadó, kevesebben azt, hogy segítő.

Mi a coach feladata? Többen úgy gondolják, méghozzá helyesen, hogy lehetőségek, megoldások fókuszban tartása. Coach-nak nem feladata, hogy tanácsokkal lásson el.

A válaszadók közel 80%-a még nem járt coach-nál.

50% úgy gondolja, hogy a gyerekeknek hasznos lehet a coaching. 10% gondolja úgy, hogy talán és 40% -nak nincs ezzel kapcsolatos tapasztalata.

Örömmel láttam azt is, hogy a válaszadók 90%-a szerint a meseterápia hasznos lehet a gyerekek kezelésében és közel ugyanennyien gondolják úgy, hogy a relaxáló masszázs is eredményhez vezet.

A válaszadók 66 %-a tudta, hogy az MCM Megoldókulcs Gyereknek egy komplex kezelési módszer.

Összességében pozitív eredményt kaptam. Arra biztatnék minden szülőt és nagyszülőt, hogy olvassanak minél több mesét a gyerekeknek. A telekommunikációs eszközök elengedhetetlenül életünk részét képezi, de nem hiszem, hogy 1-2 éves gyerekeknek szüksége lenne rá, még akkor sem, ha már nagyon ügyesen kezelik. Adjunk a kezükbe számukra készített mesekönyveket, játékokat, mutassuk meg nekik, hogy ezek is nagyon érdekesek tudnak lenni. Érdemes elgondolkodni, hogy egy kisgyerek miért AKARJA a számunkra vagy testvér számára oly FONTOS valamit? .......

Az MCM Megoldókulcs Gyerekeknek komplex kezelési módszerről itt lehet tájékozódni: www.mc-m.hu/ujdonsag/

Ugyanezen az oldal SZOLGÁLTATOK címszó alatt további információk vannak coachingról, masszázsról és mesediagnosztikáról. https://www.mc-m.hu/szolgaltatasok/

Minden közreműködőnek köszönöm a segítséget!