FlossingMostanában, ha sportközvetítést nézünk vagy edzésen veszünk részt, láthatjuk, hogy néhány sportoló valamiféle rugalmas gumival burkolja be a végtagjait. Az új kezelési módszerek folyamatosan utat találnak a terápiában. Jelenleg az egyik népszerű trend a Flossing. Nagyon hatékony kezelési módszer a (sport)fizioterápia területén.

Ma már egyre több terapeuta használja ezt a módszert különféle panaszok kezelésére.

Mi is ez a Flossing szalag?

A latex Flossing szalagok 2 m hosszú, 1,5 cm, 2,5 cm-es és 5 cm-es szélességben kaphatók, és főként terapeuták használják fascia kezelésére. Az alkalmazási területtől függően keskenyebb Flossing szalagok is kaphatók, például ujjakra, vagy szélesebbek a nagy területekre, például combon történő alkalmazáshoz.

Mi a célja?

A Flossing szalag célja az, hogy rövid ideig és részlegesen megszakítsa a vénás kiáramlást a szövetekbe. Flossing szalag kezelés célja elsősorban a mozgás fokozása és a fájdalomcsillapítás. Ezt az ízületek, izmok, bőr, fascia és szövetek mozgatásával érhetjük el . Ezenkívül a nyomás csökkenti az ödémát, és ezt követően fokozza a véráramlást, ami pozitív hatással van a szöveti folyadék cseréjére. Ödéma esetén a tápanyagban gazdag folyadék gyakran nem jut el a terhelt struktúrákhoz, tehát az optimális szövetellátás nem garantálható. Ezt a problémát a Flossing szalag segítségével lehet megoldani. Kompresszióval, feszítéssel és mozgással, pozitív változást hozhatunk létre a szövetekben és az ízületekben. Mindez megnövekedett mozgásterjedelemhez, rövidebb felépülési időhöz, jobb ízületi mozgáshoz, fájdalomcsökkenéshez, erőnövekedéshez és összességében jobb mozgáshoz vezet. A kezelés rövid, és az eredmények azonnal mérhetőek lehetnek . Azonban gyakran kellemetlen és fájdalmas, különösen az elején.

Milyen előnyei vannak a használatának?

A fasciális hálózat lágy kötőszövete különböző idegi receptorokat tartalmazó rétegekből áll. Ha a szövetben fasciális összenövések vannak, az fájdalmat, nyirokrendszeri elégtelenséget és mozgáskorlátozottságot okozhat.

Flossing szalaggal végzett összes kezelésben egy közös dolog van: meglehetősen kényelmetlen. Ennek oka a módszerben és a területre gyakorolt ​​hatásokban rejlik. A latex Flossing szalag bőrre gyakorolt ​​nyomása és feszülése (a mechanoreceptorok stimulálása) miatt, a szöveti rétegek összenyomódnak és eltolódnak, a régi szöveti folyadék kinyomódik.

A Flossing szalagok csökkentik a myofascialis összenövést.

Különösen alkalmasak olyan ízületekre vagy szövetekre, amelyek visszatartják a nedvességet, például sérülés (trauma) miatti duzzanat esetén. A Flossing szalagok által okozott kompresszió arra "kényszeríti" a felgyülemlett folyadékot , hogy gyorsabban távozzon a nyirokrendszer felé. A Flossing szalagok ilyen módon történő használatakor fontos, hogy a kompresszióval a szív irányában dolgozzunk . Fontos figyelembe venni:, hogy ez a technika nem ajánlott műtéti eredetű duzzanat esetén.

Három fő hatása:

· Mechanikai hatások

Azáltal, hogy kihasználjuk a Flossing szalag szorító tulajdonságait a passzív vagy aktív mozgás során vagy enyhe terhelés mellett, hozzájárulhat a fasciális csúszáshoz, a duzzanat "elmozdulásához" és az ízületek stabilizáláshoz. A kompresszió alkalmazásával, elvezetés céljából, az ödémát a nyirokrendszerbe terelhetjük, és befolyásolhatjuk az ízület helyzetét; ez hatással van a mozgásra és a mozgástartományokra. Tehát: mechanikai hatása inter- és intrafasciális keresztkötéseket szabadít fel azáltal, hogy a szöveti rétegeket mobilizálja egymással. Feltételezhető, hogy ezen tapadások fellazításával a mozgáskorlátozások csökkenthetők, és az ízületek működőképessége helyreállítható.

· Neurológiai hatások

Amint azt mindannyian tudjuk, az érintés azonnal neurológiai választ vált ki. A Flossing szalag használata esetén a kutatások pozitív eredményeket mutattak a fájdalomcsillapítás, a fokozott propriocepció (különböző testrészek testhez viszonyított helyzetének érzékelése Idegen szavak gyűjteménye), a motoros kontroll és az idegrendszer fel- és leszabályozása terén. A Flossing szalag alkalmazása esetén a fájdalomcsillapítás egyik lehetséges oka a fájdalomérzet egymásra hatása a nyomás érzékelésén keresztül. A fájdalomreceptorok (nociceptorok) és a nyomásérzékeny mechanoreceptorok jeleit ugyanazon idegen keresztül vezetik. Ez az ideg azonban nem tud különbséget tenni a két érzet között . Így az egyébként fájdalmasan beszűkült területek, a lehető legjobban mobilizálhatók a Flossing szalaggal történő kezeléssel.

Azok számára, akik sérülés következtében elvesztették a végtag érzését vagy érzékelését, szintén szerepet játszhat a fájdalmas területek rehabilitációjában.

· Kémiai hatások

A véráramlás-korlátozó beavatkozás egyik legérdekesebb hatása a szövetek között létrejövő "kaszkád" hatás. Ez a feszültség oldását követő véráramlási "zuhatag" javítja a felépülést, a vér az érintett területet elárasztja oxigénnel és tápanyagokkal és minimális terhelés mellett erőnövekedést hoz létre.. A kezelt területnek jobb lesz a tápanyag-egyensúlya , ami gyorsabb regenerációt és gyógyulást eredményez. Ezeknek a kémiai reakcióknak pozitív hatásai vannak rehabilitációt és a teljesítményt illetően is.

Összefoglalva a hatásai:

 • Gyors folyadékelvezetés trauma után.
 • Mozgástartomány javítása az ízületekben.
 • Csökkent izomfeszültség.
 • Fájdalomcsökkentés.
 • Nyirokelvezetés.
 • Javítja a szöveti átáramlást.
 • Biztosítja a rugalmas és egészséges fasciális hálózatot, és helyreállítja az egyensúlyt a szervezetben.
 • Csökkentheti a feszülést, javíthatja a rugalmasságot és csökkentheti az izomfájdalmat

Javallatok és ellenjavallatok

 • A használható megelőző, rehabilitációs (pl. fájdalom, mozgáskorlátozottság), valamint regeneratív állapotok esetében.

A Flossing szalag használatát a következő helyzetekben kerülni kell.

 • Bőrbetegségek
 • Akut gyulladásos folyamatok
 • terhesség
 • Szív-és érrendszeri betegségek
 • Törések
 • Magas vérnyomás
 • Mélyvénás trombózis
 • Terhesség
 • Visszér
 • Szívbetegség
 • A kötést azonnal el kell távolítani, ha zsibbadás, bizsergés vagy a bőr kifehéredik.

A Flossing szalagot minden nagy izom körül használhatjuk, mint például a négyfejű izom/hamstring, a bicepsz/tricepsz és a lábszár. Ezenkívül közvetlenül felvihető az ízületekre, mint például a boka, térd, váll, csukló vagy könyök.

Nagyon fontos, hogy kerüljük a fej, a nyak vagy a mellkason való használatát !

Jogi nyilatkozat :A bejegyzésben bemutatott tartalom nem orvosi tanács, és nem tekinthető annak. Nem professzionális tanácsadás, diagnózis vagy kezelés helyettesítésére sem szolgál. A bejegyzés tartalmának használata kizárólag a saját felelősségére történik.

Adatvédelem: Az oldalon megjelenő írásokra a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik, azaz mivel minden írás a sajátom, engedély nélkül kimásolni és máshol közzétenni az írásos engedélyem nélkül tilos! Kivételt képez ez alól, amikor a bejegyzés első sora kerül átemelésre, majd a folytatásért az oldalamra kattint az olvasó.